Kategorier

Om os

I en artikel i JydskeVestkysten skriver journalisten: Man føler sig hensat til Matador-serien, når man træder ind i Martensen's Boghandel i Christiansfeld. På en måde har han fat i noget, som vi meget gerne står inde for. Ganske vist kalder vi ikke hinanden og kunderne for hr./fru boghandler eller hr./fru bankdirektør, men vi har en boghandel, hvor stemningen er hyggelig og speciel – og det er ganske vist! Så jo, vores boghandel kunne godt være en del af en filmkulisse – endda en meget aktiv del. Udsagnet "boghandelen med næsten alt" er blevet vores motto.

Vi sætter en ære i at give kunderne en god oplevelse, og vi sætter en ære i at være anderledes og alligevel være med på det nyeste. Den bog, vi ikke har i forretningen, skaffer vi så vidt muligt gerne hjem. At bøger er udgåede på forlagene, kan vi selvfølgelig ikke ændre, så der må vi muligvis henvise til en antikvar boghandel. 

For at blive i bogverdenen lidt endnu vil vi nævne vores store udvalg af historiske bøger om Sønderjylland eller bøger, der er skrevet på sønderjysk dialekt og bøger med opskrifter på sønderjyske retter og kager.

En anden stor, og ganske speciel, salgsvare er Christiansfeld julestjernen, også kaldet Brødremenighedens adventsstjerne eller herrnhut-stjernen. Stjernerne kan sagtens lyse i hjemmet året rundt. Der er størrelser fra 13 til 130 cm og i forskellige farver. Vi sælger dem året rundt. Se mere under fanen ”Christiansfeld Adventsstjerne”.

Derudover rummer vores boghandel et væld af papirvarer. Vi kan f.eks. nævne papir til brug ved découpager og kraftig karton i store størrelser til at lave et godt passepartout. Der er glansbilleder (helt som i gamle dage). Vi har rigtig meget, så du kan pynte et veldækket bord. Små og store gaveartikler. Et væld af spil til voksne og børn. Farver, penne og pensler til den lille og store kunstner. Vi kunne fylde flere sider, hvis vi skulle nævne alt. Kig ind og gå på opdagelse i den fysiske butik og her i webshoppen. Hold desuden øje med vores Facebook-profil, hvor vi fortæller om de sidste nye artikler, vi har fået hjem.

Vi er selvfølgelig ikke kede af kunders anbefalinger, så vi slutter her med fem stjerner ud af fem mulige og Helle Schmidts ord fra vores Facebook-profil: ”En hyggelig forretning med nogle dygtige folk til at hjælpe. Altid en løsning hvis man står og mangler en gave eller noget til kontoret. Har de det ikke, kan de hurtig få det hjem. De, der ikke har været i butikken ved slet ikke, hvad de er gået glip af. Så skynd jer til butikken og gør en god handel. De har virkelig mange skønne ting”.

Boghandelens historie i korte træk

Forretningen hed før 1906 Jørgen Dahlmanns Papir- og Galanterihandel og overtages den 10. november 1906 af Villads Martensen, der etablerer en alt-mulig-butik på hjørnet af Museumsgade og Kongensgade. Galanteri er f.eks. billige smykker eller andre varer, der bruges til pynt.

I året 1911 åbner Villads Martensen boghandel på opfordring af den danske stat, der ønskede dansksindede boghandlere i Sønderjylland, der jo hørte under Tyskland.

Den 25. marts 1919 bliver Villads Martensen rabatberettiget, men slettes i 1925. For at blive rabatberettiget skulle Boghandlerforeningen (forlæggerne) godkende en ansøgning om at blive antaget som boghandler. Det gav ret til at købe bøger af forlæggerne med rabat. Man skulle man være uddannet ved faget, og i perioder var der også krav om, at man skulle have arbejdet et vist antal år i boghandelen. Der blev også taget hensyn til, om der allerede var boghandlere i det område man søgte rabatberettigelsen til. Derudover skulle man stille kaution overfor forlæggerne og senere også Gyldendal.

I året 1920 blev huset i Kongensgade bygget og bogladen etableret.

I året 1944 bliver datteren til Villads Martensen, Anna Maria Martensen (f. 1914), en del af faderens butik og bliver Gyldendal-forhandler.

I 1953 overtager Anna Maria Martensen og hendes lillesøster, Inge Martensen (1917-63) forretningen, hvor der også er plads til kunst. Handelen med kunst bliver Inges område.

Den 5. juni 1969 bliver Anna Maria Martensen rabatberettiget. Hun driver boghandelen indtil den 1. januar 2001, hvor forretningen overtages af Finn Kaarup Rasmussen, der er nevø af Anna Maria Martensen og boghandleruddannet. Hans kone, Lotte Præst Rasmussen bliver daglig leder.

Pr. 1 januar 2023 blev Maria Kaarup Rasmussen, datter af Finn kaarup Rasmussen og Lotte Præst Rasmussen, daglig leder af Martensens Boghandel.


Åbningstider
Nyhedsbrev
Kontakt os

Du kan kontakte os på:

Telefon: 74 56 13 20

Send os en e-mail